Automobilinės kėdutės pasirinkimas – svarbus pirkinys auginant mažylį. Kadangi visus vaikus iki 135 cm ūgio privaloma vežti autokėdutėje, šio pirkinio neišvengsite. Visgi perkant nereikėtų skubėti – apsilankykite keliose parduotuvėse, panaršykite internete, pasitarkite su asmenimis, kurie jau naudoja autokėdutes.

Labai svarbu apgalvoti kaip ir kur naudosite kėdutę. Pavyzdžiui, jei ruošiatės ją dažnai išimti iš automobilio, rinkitės lengvesnę. Jei jūsų laukia dažnos ir ilgos kelionės, rinkitės kėdutę, kuri turi keletą nugarėlės padėčių. Joje mažylis ilgesnį laiką jausis patogiau ir galės miegoti.

Amžius ir svoris

autokėdutė

Vieni pagrindinių kriterijų, kuriais remiantis reikėtų rinktis automobilinę kėdutę, yra vaiko amžius ir svoris. Pagal šiuos kriterijus kėdutės skirstomos į penkias grupes:

  • 0 grupė. Šios kėdutės-nešynės tinkamos naujagimiams ir kūdikiams iki 10 kg svorio (maždaug 9–10 mėnesių). Jose naudojami kėdutės saugos diržai. Vaiko padėtis kėdutėje: veidu prieš važiavimo kryptį.
  • 0+ grupė. Kėdutės-nešynės tinkamos vaikučiams nuo 2–3 kg iki 13 kg (nuo gimimo iki 12–15 mėnesių). Jose naudojami kėdutės saugos diržai. Vaikučio padėtis kėdutėje: veidu prieš važiavimo kryptį.
  • I grupė. Tai automobilinės kėdutės vaikams nuo 9 iki 18 kg svorio (maždaug nuo 8 mėn. iki 4 metų). Šiose kėdutėse naudojami kėdutės saugos diržai, o vaiko padėtis kėdutėje – veidu prieš važiavimo kryptį.
  • II grupė. Autokėdutės vaikams nuo 15 iki 25 kg svorio (3–7 metų). Jose naudojami kėdutės diržai arba automobilio saugos diržas. Padėtis: tiek veidu prieš, tiek veidu į važiavimo kryptį.
  • III grupė. Autokėdutės ir pasostės vaikams nuo 22 iki 36 kg svorio (6–12 metų). Jose naudojamo kėdutės diržai arba automobilio saugos diržas, o vaiko padėtis – veidu į važiavimo kryptį.

Yra ir „augančių“ automobilinių kėdučių, kurios klasifikuojamos prie kelių grupių. Dažniausiai apjungtos būna 0+ ir I grupės (0–18 kg, nuo gimimo iki 4 metų), I–II–III grupės (9–36 kg, nuo 9 mėn. iki 12 m.), II–III grupės (15–36 kg, nuo 4 iki 12 metų).

Svarbu atkreipti dėmesį į tai, kad mažyliai auga ir vystosi skirtingai. Geriausia kėdutę pirkti esant kartu su mažyliu. Taip galėsite patikrinti ar jos atlošas aukščiau nei mažylio pakaušis, ar joje sėdėti patogu ir kt. Kiekvienas vaikas yra unikalus, tad net ir populiariausi modeliai nebūtinai tiks ir patiks jūsų mažyliui.

 

Automobilinės kėdutės tvirtinimo tipai

Kėdutės, tvirtinamos automobilyje įmontuotais saugos diržais. Tvirtinant šio tipo kėdutę automobilio saugos diržą reikia prakišti pro specialius tvirtinimus, esančius ant kėdutės ir užfiksuoti sagtyje taip, kaip užsegant saugos diržą. Labai svarbu kėdutę pritvirtinti taip, kaip nurodyta jos instrukcijoje. Svarbu nepraleisti nė vieno kištuko, nepersukti diržų ir juos tinkamai priveržti. Šiuo būdu gali būti tvirtinamos visų grupių automobilinės kėdutės.

„Isofix“ tvirtinimo sistema tvirtinamos autokėdutės. Kas yra „Isofix“? Tai automobilyje įmontuoti tvirtinimo taškai, prie kurių prisitvirtina autokėdutė arba jos bazė. Tai naujesniuose automobilių modeliuose (pagamintuose nuo 2006 m. vasario) tarp sėdynės ir atlošo esančios sagtelės ir papildomi tvirtinimo taškai, esantys automobilio sėdynių atlošuose, grindyse arba rėmuose. Naudojant „Isofix“ įprastai tvirtinamos 0, 0+ ir I grupių kėdutės.

Kuris būdas geresnis? Abu tvirtinimo būdai geri, jei naudojami teisingai. Visgi tyrimai rodo, kad „Isofix“ sistema – patikimesnė. Ji saugesnė, ja lengviau naudotis, išvengiama diržais tvirtinant pasitaikančių klaidų, tokių kaip diržų persisukimas ar nepakankamas užveržimas.

Svarbu, kad automobilinė kėdutė būtų sėkmingai perėjusi ECE 44-04 bandymus. Šie bandymai užtikrina minimalų reikalingą autokėdučių saugos lygį. Šių testavimų metu kėdutės tikrinamos pagal pagrindinius kriterijus: priekinio ir šoninio smūgio, tvirtinimo paprastumo ir patikimumo, patogumo, aptarnavimo paprastumo, pavojingų medžiagų buvimo ir kt.

autokėdutė

Papildomi patarimai renkantis autokėdutę

Perkant automobilinę kėdutę vaikui, reikėtų atkreipti dėmesį ir į jos medžiagą. Vertėtų žinoti kokios sudėties yra apmušalas, ar jį galima nuimti, skalbti. Taip pat galite įsigyti ir specialų uždangalą, kuris kėdutę apsaugos nuo nusidėvėjimo, jį bus paprasta išskalbti, jo medžiaga bus malonesnė mažylio odai, komfortiškesnė. Audinys turėtų būti orui pralaidus. Toks audinys karštomis vasaros dienomis sumažins vaiko prakaitavimą. Įprastai tėveliai mieliau renkasi natūralius audinius. Visgi, jei jūsų vaikas alergiškas, gydytojai rekomenduoja sintetinį pluoštą.

Itin pravarti funkcija – kėdutės pasukimas. Kai kurios šiais laikais gaminamos automobilinės kėdutės gali apsisukti 360 laipsnių aplink savo ašį. Tai padeda vaiką lengviau pasodinti ar paguldyti, teisingai prisegti, o po kelionės – iš jos iškelti. Jos gali būti pravarčios ir ilgose kelionėse, kai kelionės metu norėsite vaikutį patogiai pamaitinti. Jums tereiks pasukti jį į savo pusę!

Rekomenduojama nepirkti dėvėtos kėdutės. Kaip žinia, jei automobilinė kėdutė jau buvo avarijoje, ji gali tinkamai neapsaugoti jūsų mažylio nelaimės atveju. Geriau įsigyti naują, kokybišką kėdutę, kuri atliks visas reikiamas funkcijas. Juolab, kad prekybos vietose galima rasti tikrai nebrangių kokybiškų produktų.

Kviečiame pasižvalgyti ir po mūsų automobilinių kėdučių asortimentą!

Comments ()

Prekė priskirta prie patikusių sąrašo
Prekė pridėta palyginimui.